Davies Residence

Davies Residence

The design for the renovation to this Victorian semi-detached needed to create a cohesive whole, update its look, and be sympathetic to its history all while meeting the client’s contemporary living needs.

 

We envisioned a bright, modern and functional residence to meet these goals. We preserved the significant architectural features of the existing building and complemented them in our design of a new open-concept interior. A central brick fireplace serves as a focal point opposite the open kitchen of custom-made walnut cabinetry and stainless steel, a perfect backdrop for entertaining. The space is filled with natural light from an adjacent solarium eating area and a light-well in the kitchen from a removed staircase to the second floor. Pot and cove lighting were installed throughout to further bathe the space in warm hues.

 

Upstairs the master bedroom, ensuite and main bathroom each feature a frosted glass wall to allow light to permeate the space yet still ensure full privacy. Finishes include aluminum baseboards and cork flooring which provide a pleasing counterpoint to the refinished colonial and hardwood. On the third floor, a large dormer floods the space with eastern light and provides a walkout to the rooftop deck with views of Cabbagetown and the city.

 

Client

Private

Project Type

Renovation

Date

2004