Archive

Shear Building

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1560885133547{background-color: #ffffff !important;}"][vc_empty_space][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Shear Building" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] The Shear Building is a state-of-the-art metal recycling facility with an enormous intake capacity located in Hamilton, ON. [vc_empty_space] [vc_column][rev_slider alias="shear-building"][/rev_slider]...

Continue Reading

Central Steam Plant

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Central Steam Plant" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] The new Central Heating Plant replaces three existing deteriorating steam boilers and provides heat for two facilities at Millhaven and Bath Institutions for our clients, Public Works and Government Services Canada. The new steam plant houses three BHP Low Water Volume boilers, registering the plant as ‘Unattended’ allowing operation without continuous supervision, thus achieving a significant reduction in labour costs.  Also included is a new deaerator, feedwater tank, blowdown tank, pumps, chemical treatment and all other equipment to provide a complete steam production plant.   Designed to address the technical requirement of the continuous operation of the boilers, the plant also considers serviceability and maintenance needs. Continuous operable clerestory windows permit daylight to enter while preventing heat build up through natural ventilation.  The efficient use of structure and materials respond to issues of security and safety while considering ease of construction and cost.   [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading

Central Utilities Plant

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Central Utilities Plant" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] V+A designed a new Central Utilities Plant for a university in Ontario.   The Central Utilities plant is part of an initiative by the University to increase sustainability on campus. This new plant is a component of a micro-grid system, which accommodates the additions of solar panels to various roofs on campus, provides a back-up generator and battery storage, and allows for services around campus to be consolidated into a central location.   The building is designed to allow for the optimal efficiency of its mechanical systems. Kalwall panels are used to give depth and porosity to the building's facade, and for their insulating properties.   [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading

G+L Group Offices

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="G+L Group Offices" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] The goals of this project were to add a second storey addition to an existing office building without disturbing ongoing business operations, and to create a strong and progressive public image. The clients own and operate a successful concrete and construction supply company.   We accomplished these goals by proposing an exoskeleton steel structure, which allows the new footings and construction to take place from the outside of the original building. Once the building is completed, an opening is made in the existing roof to allow a stairway connecting the two floors. The space between the old and new buildings is sealed at the exterior and allows the distribution of services.   The progressive image of the company is expressed by the technical appearance of the project. The new storey is a stainless steel clad ‘tube’ glazed at both ends, which will make...

Continue Reading