Archive

Oriole Parkway Residence

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1560885133547{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column][vc_empty_space][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Oriole Parkway Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] The scheme for this single-family residential was motivated by the desire to capitalize on the natural light and scenic park views that the site could accommodate. The original structure’s layout made for dark and cramped spaces within the home, so in rethinking the spatial organization, this remodel project opened up the main floor plan to improve the interior flow. The master bedroom and bathroom were also expanded for the comfort of the occupants. [vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] Thoughtful consideration of the setting inspired the new design to incorporate building the structure out to the back and side of the lot, with large windows for optimal light permeance and a new back patio overlooking Eglinton Park. [vc_empty_space] [rev_slider alias="oriole-parkway"][/rev_slider] ...

Continue Reading

35th Street

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="35th Street" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] Located in the westernmost edge of Toronto in Long Branch, the upcoming 35th Street development will replace an existing bungalow with a new two-storey single-family dwelling. Special care has been taken throughout the design process to ensure that the building design, materiality, and scale of the new home is respectful of the surrounding architecture. In doing so, a modern addition can be introduced into the context while preserving the character of the neighbourhood....

Continue Reading

Cottage on First Nations Island

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Cottage on First Nations Island" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] This summer cottage is located on a First Nations island in Georgian Bay near Penetanguishene, ON. The buildings are framed in spruce and clad in pine, and were constructed entirely by local native carpenters.   A fragile layer of topsoil covers most of the island, supporting a mixed hardwood forest of birch, beech and maple trees. Ancient sand dunes below the surface have produced a widely varied topography that slopes gently toward a spectacular sandy beach.   A high ridge of land running the length of the cottage site establishes a strong natural orientation for building and movement through the landscape. The path up from the beach winds into a passage between two small buildings: A long, protective sleeping building is connected to a wide open kitchen building by a raised deck open overlooking the forest canopy.   The sleeping building affords quiet...

Continue Reading

Davies Residence

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Davies Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] The design for the renovation to this Victorian semi-detached needed to create a cohesive whole, update its look, and be sympathetic to its history all while meeting the client’s contemporary living needs.   We envisioned a bright, modern and functional residence to meet these goals. We preserved the significant architectural features of the existing building and complemented them in our design of a new open-concept interior. A central brick fireplace serves as a focal point opposite the open kitchen of custom-made walnut cabinetry and stainless steel, which serves as a perfect backdrop for entertaining. The space is filled with natural light from an adjacent solarium eating area, and a lightwell in the kitchen from a removed staircase to the second floor. Pot and cove lighting fixtures were installed throughout to further bathe the space in warm hues.   Upstairs, the master bedroom, ensuite and...

Continue Reading

Delaware Residence

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Delaware Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] V+A has completed a design for a semi-detached residence in Toronto’s Dufferin Grove neighborhood. The home is comprised of two stacked units.   The basement and ground level are designed for one tenant, whilst the second and third levels would accommodate a second tenant. The new facade relates to the surrounding context in proportion, but introduces new materials in order to give the home a contemporary appearance. Portions of the existing facade remain in order to relate to its immediate neighbour. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading

Hayes Residence

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Hayes Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] The Hayes Residence transformed a townhouse unit into an open and airy open concept home. A double-storey bathroom and open concept kitchen complete with a skylight were introduced to amplify the connection between the interior and exterior, and to bring natural light deep into the floor plate.   [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading

Golfetto Residence

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Golfetto Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] A simple palette of materials - Douglas fir, aluminum, stone, concrete, and cement board - are combined in this project to create an elegant, light filled home.   Located near Lake Ontario in a neighbourhood of older bungalows, this project exemplifies an alternate approach to the “monster-home phenomenon”, where bungalows are demolished and large, ungainly houses erected in their place. The front of the existing house was retained, and the new work was placed carefully to preserve the small scale of the neighbourhood and the mature landscaping.   The modest budget influenced the massing, cladding and detailing of the house. Clad in cement board, with Douglas fir trim the simple exterior form has a rich, subdued appearance. The windows, also in Douglas fir, were site-built, and their off-cuts were used as baseboards. Because of the location and massing of the building, the possibility existed...

Continue Reading

Peress Residence

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Peress Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] Our renovation to this 1890s house opens the plan and section to create smoothly related living areas, a better relation to the garden and dynamic qualities of sunlight and view.   A rich palette of materials including steel, glass and walnut play on natural light to enrich the living spaces. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading

Miles Lane

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Miles Lane" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] This project transforms an existing 300 square feet of the 1910 cottage, located in a Toronto laneway, into a spacious, compact two-storey dwelling.   The lateral and gravity loads of the second story addition are supported on a steel frame, which pierces the old cottage, and is tied to new interior concrete footings. The addition is then framed conventionally in wood.   A folded plane wraps around the new interior, forming the faceted roof which is shaped to provide a generous interior volume, and to minimize shadow on neighboring properties.   A rooftop clerestory with a generous overhang gathers heat from the winter sun and shades the interior in summer. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading

Slade Residences Deck

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Slade Residences Deck" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] Located in an urban backyard in downtown Toronto, this deck serves as an extension of the indoor living and dining space overlooking the lush yard beyond.   The project carefully considers light and materiality.   An imperative design consideration was to maintain the eastern sunlight that penetrated the kitchen’s interior. Thus, the roof is raised high and given a translucent acrylic cover, which both diffuses harsh afternoon sunlight and provides shelter from rain. The cantilevered beams are canted upward to give the entire roof a sense of weightlessness.  The roof sits on a frame of four slender columns, painted black to appear visually mute.   Wood was selected as the dominant material due to its warm character and inherent sustainable properties. The roof structure is Douglas fir, differentiating the deck and stairs which are Eastern White Cedar. The deck wraps up on either side...

Continue Reading

Patterson Residence

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Patterson Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] Situated on a narrow site in the urban context of downtown Toronto, the design for Patterson Residence had to maximize area and natural light.   The result is a two-storey home, which maximizes daylight with large windows and high ceilings. A rooftop terrace off the master bedroom, on the upper level, gives the residents the enjoyment of a private outdoor space. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading

Avonhurst Residence

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Avonhurst Residence" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text] Avonhurst is a 2,000 square foot home on a large, scenic lot in Etobicoke with four yards. Specific interior walls, foundation walls, and basement spaces were preserved, and a new master addition was added to the south of the home.   V+A created a sense of enclosure on the site, while providing diagonal views through the site to expose landscape elements. Site lines between the entrance, through the dining room, and out to the lush backyard were preserved. The relationship between interior and exterior was further highlighted through fenestration openings; windows and doors strategically placed throughout the home.   Materials were used in their natural state where possible. IPE (ironwood) was used both inside and outside the home to showcase a consistent character and material palette throughout.   [vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="18" line_height="14" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Client" color="#222222"][vc_empty_space height="1px"][vc_column_text] David McCormick and Wayne Philips   [vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="18"...

Continue Reading